MIA

is an urban oasis, a moment of calm
away from the visual noise of the city.

 

Designed as a proposal for a holiday pavilion in New York City in an invited competition, MIA presents an experience rather than a spectacle. In the center of a triangular pavilion lies a lush garden, an inviting space to relax, daydream, and enjoy the city in an unexpected way. Most importantly, in the spirit of the holidays, MIA aims to bring people together. The pavilion mimics the triangular shape and orientation of the Flatiron Building. Entered from the southeast corner, its thin perimeter loggia is lined with black steel fins that align to key vantage points in the surrounding context, allowing open views into the central garden and inviting passersby inside, even from a distance.

The exterior gives clear views inside, while a courtyard space is lined with one-way mirrors to filter out the fast-moving traffic and the hustle of holiday shoppers. It offers an intimate moment of tranquility in the busy city; like a hearth, it is a social space where people are taken out of their anonymous daily routine to experience a shared moment of something unusual. The only view is inward or upward, with fragmented and multiplied views towards the iconic skyline of the Flatiron District. At night, the courtyard is illuminated, creating an enticing internal glow that emanates outward through the walls of the pavilion and upward from the center.

 

Program: 
Public Space

Status: 
2017 Competition Proposal

Design Team: 
Kyle May
Hansong Cho
Lana Licciardi
Meng Ma
Juan Jose Ortiz Ramirez
Brian Waite
Dillon Wilson
Lucy McFadden

Images:
#2, 3 - Luxigon
#1, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 - KM,A